„Samo zdrowie w owocach” – warsztaty kulinarne w Świetlicy Specjalistycznej św. Agaty

W dniu 20 października 2016 r. w ramach programu Żółty Talerz w  Świetlicy Specjalistycznej św. Agaty w Katowicach prowadzonej przez Caritas Archidiecezji Katowickiej Ośrodek św. Jacka odbyły się warsztaty kulinarne. Zajęcia rozpoczęły się prezentacją plansz obrazujących najbardziej popularne owoce oraz zawierających informacje, jakie wartości odżywcze one posiadają. Dzięki nim dzieci mogły dowiedzieć się czym są witaminy i jaki mają wpływ na nasz organizm.

Następnie wszyscy przygotowali swoje stanowiska pracy i rozpoczęli krojenie owoców. Pokrojonymi owocami nadziewali patyczki tworząc szaszłyki według swojego pomysłu. Najprzyjemniejszą częścią zajęć była dla wszystkich wspólna degustacja przygotowanych mini-szaszłyków owocowych.  Było pysznie, a przede wszystkim zdrowo.

Comments are closed.